Please rotate your device

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ IN BUSINESS

01 September 2016

https://issuu.com/inbusinessnews/docs/inbusinesssep2016

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

 

Μέρος Α: Οικονομία

 

Τα τελευταία χρόνια η οικονομία μας βίωσε πρωτόγνωρες καταστάσεις: Κατάρρευση τραπεζών, κούρεμα καταθέσεων, ζητήματα αποκρατικοποιήσεων, κλεισίματα εταιρειών ιστορικών για τον τόπο και πρωτόγνωρες αυξήσεις ή μειώσεις σε δείκτες, οι οποίοι είχαν χρόνια να μετακινηθούν. Πώς σχολιάζετε όσα εκτυλίχθηκαν στην κυπριακή οικονομία το τελευταίο διάστημα;

Θεωρώ πως η κρίση αποτελούσε την οδυνηρή και αναπόφευκτη κατάληξη μιας πορείας από την οποία έλειπε η λογική, η υπευθυνότητα και η επαφή με την πραγματικότητα. Θεωρούσαμε, για παράδειγμα, πως το κράτος μας θα μπορούσε έτσι απλά να δαπανά κάθε χρόνο ένα δις και πλέον, πέραν των δυνατοτήτων του. Ότι θα φορτώναμε ελλείματα στους ώμους της οικονομίας χωρίς συνέπειες. Ότι ήταν αποδεκτό να αυξάνεται κάθε χρόνο ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο κατά χίλια και πλέον άτομα και ότι οι μισθολογικές αυξήσεις θα ξεπερνούσαν συστηματικά τις επιδώσεις της οικονομίας. Ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αντλούσαν δανεισμό από τις τράπεζες και τα Συνεργατικά χωρίς πραγματική αξιολόγηση της δυνατότητας αποπληρωμής. Ότι άλλη μια υποθήκη ή άλλη μια προσωπική εγγύηση θα ήταν αρκετή. Έτσι λειτουργούσαν οι τράπεζες, έτσι όμως λειτουργούσαν και οι δανειολήπτες. Χωρίς σωστό έλεγχο, χωρίς διαδικασίες και εποπτεία. Απολαμβάναμε την επίπλαστή ευμάρεια, θεωρώντας μάλιστα ότι η κρίση θα μας άφηνε αλώβητους!  Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στην τέλεια καταιγίδα που μας έφερε στο χείλος της κατάρρευσης και που άφησε πίσω της συμπολίτες μας χωρίς δουλειά, απώλεια καταθέσεων και μια σειρά από προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπιστούν.

 

Η Κύπρος βγήκε από το Μνημόνιο, υπάρχουν μεν θετικά μηνύματα, ωστόσο σημαντικοί δείκτες της οικονομίας είναι αρνητικοί. Ποια η δική σας αντίληψη για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας;

Είναι σαφώς βελτιωμένη η κατάσταση αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να διανύσουμε. Σίγουρα διαψεύσαμε πολλούς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και επιβεβαιώσαμε πως η οικονομία μας, παρά τα λάθη του παρελθόντος, διαθέτει αντοχές και προοπτικές. Αλλά η προσπάθεια δεν τελείωσε. Το πιο σημαντικό είναι το γεγονός της ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας.  Αυτή η ανάκαμψη πρέπει τώρα να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί.

 

Ποια οδό πρέπει να ακολουθήσουμε για να καταστήσουμε την οικονομία μας βιώσιμη σε ένα μοντέλο που να έχει προοπτικές για συνεχή ανάπτυξη; Ποιοι πυλώνες της οικονομίας είναι σημαντικοί και ποιες πολιτικές / στρατηγικές κατευθύνσεις εισηγείστε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε;

Η βιώσιμη ανάπτυξη περνά μέσα από μια διαρκή μεταρρυθμιστική προσπάθεια και μέσα από την προώθηση αλλαγών που να καθιστούν τον δημόσιο τομέα πιο παραγωγικό, πιο ευέλικτο, λιγότερο γραφειοκρατικό και την οικονομία μας πιο ανοικτή και ανταγωνιστική. Καλό παράδειγμα είναι η παραχώρηση του Λιμανιού Λεμεσού σε στρατηγικούς επενδυτές, καλό παράδειγμα είναι η συνένωση των φορολογικών τμημάτων, καλό παράδειγμα είναι η προωθούμενη απλοποίηση διαδικασιών στον τομέα του τουρισμού. Η βιώσιμη ανάπτυξη περνά ακόμα μέσα από τη συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών με τρόπο που να διασφαλίζεται η ελκυστικότητα και σταθερότητα του φορολογικού μας πλαισίου. Οι πρόσφατες φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα είναι μια τέτοια κίνηση που θα ενισχύσει σίγουρα την αναπτυξιακή προοπτική. Ζωτικής σημασίας ακόμα είναι η ύπαρξη ενός υγιούς και αξιόπιστου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Με σωστή εταιρική διακυβέρνηση, αποτελεσματική εποπτεία, που να διαχειρίζεται υπεύθυνα τις καταθέσεις του κόσμου και να χρηματοδοτεί τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας.  Η βιώσιμη ανάπτυξη περνά τέλος μέσα από την διατήρηση κλίματος εμπιστοσύνης και σταθερότητας. Εάν διασφαλίσουμε τέτοιες συνθήκες, οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας είμαι βέβαιος πως θα λειτουργήσουν, θα επενδύσουν, θα δημιουργήσουν ευκαιρίες και θέσεις εργασίας και θα σπρώξουν την οικονομία μας μπροστά.  

 

Ποιες οι εκτιμήσεις σας για την ανάπτυξη της οικονομίας μας τα επόμενα 2-3 χρόνια;  

 Εάν διατηρήσουμε τη σοβαρότητα μας και εάν κρατήσουμε σταθερή την πορεία σε σχέση με την διαχείριση της οικονομίας μας θεωρώ απόλυτα εφικτό τον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης και μάλιστα με ρυθμούς που θα ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εάν από την άλλη επιστρέψουμε στα παλιά και στις γνωστές ανεύθυνες πρακτικές, τότε σε 2-3 χρόνια θα είμαστε ενδεχομένως σε ένα νέο οικονομικό αδιέξοδο με ορατό τον κίνδυνο να βρεθούμε ξανά σε πρόγραμμα στήριξης.  

 

Μέρος Β: Η θητεία σας

 

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που είχατε να αντιμετωπίσετε μέχρι στιγμής; 

 Απλώς να σας αναφέρω ότι αναλαμβάνοντας υπήρχαν ρευστά διαθέσιμα για ένα περίπου μήνα, ότι η χώρα ήταν εκτός αγορών και εκτός προγράμματος στήριξης, το τραπεζικό σύστημα ήταν υπό κατάρρευση και η οικονομία ήταν προ πολλού σε βαθιά ύφεση.

 

Ποιες οι κύριες εξελίξεις που καθορίζουν την μέχρι στιγμή πορεία της θητείας σας;

 Όλα όσα συνθέτουν την σταδιακή αλλά σταθερή διόρθωση αυτής της δραματικά δύσκολης κατάστασης που είχαμε παραλάβει.

 

Ποια θεωρείτε ως μεγαλύτερη επιτυχία και ποια ως η μεγαλύτερη αποτυχία;

 Το προσωπικό μου απολογισμό θα το κάνω όταν ολοκληρώσω την υπηρεσία μου στο υπουργείο, αλλά αυτό που με προβληματίζει έντονα και νιώθω ότι δεν κατάφερα είναι να πείσω στον βαθμό που έπρεπε, πως η ανάκαμψη και η έξοδος από το μνημόνιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να σηματοδοτήσει την επιστροφή στα παλιά και σε εκείνη την οδό που φαινομενικά μας είχε «βολέψει» τα προηγούμενα χρόνια αλλά που μας είχε κατ’ ακρίβεια οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής.   

 

Ποια ήταν η δυσκολότερη απόφαση, την οποία κληθήκατε να λάβετε; 

Μια δύσκολη απόφαση ήταν εκείνη της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Είχα ενώπιων μου καταγεγραμμένες ενστάσεις και επιφυλάξεις τόσο από την Τρόικα όσο και από το εσωτερικό. Εάν προέκυπτε πρόβλημα θα ήταν όλοι καλυμμένοι και η ευθύνη αποκλειστικά δική μου. Ευτυχώς πήγαν όλα καλά και οι καταθέσεις όχι μόνο δεν έφυγαν αλλά ενισχύθηκαν. Άλλη δύσκολη απόφαση ήταν η πρώτη έξοδος στις διεθνείς αγορές. Ήταν εξαιρετικά τολμηρή κίνηση, που εμπεριείχε ρίσκο λαμβάνοντας υπόψη ότι πραγματοποιήθηκε 15 μόλις μήνες μετά την κορύφωση της κρίσης, αλλά και εδώ επιβεβαιώθηκε ότι το ρίσκο ήταν ελεγχόμενο και μπορέσαμε έτσι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που επέτρεψαν την επιστροφή στην ομαλότητα.

 

Ένας Υπουργός ειδικά όταν χειρίζεται ένα τόσο ζωτικό ζήτημα, όπως αυτό της οικονομίας του τόπου βάλλεται από παντού; Πώς εσείς διαχειριστήκατε τις εκάστοτε πιέσεις;

Εάν σε ενοχλούν και σε επηρεάζουν οι πιέσεις και η κριτική δεν κάνεις για αυτή την δουλειά. Ο πολιτικός που τον ενοχλεί η κριτική είναι σαν τον ναυτικό που τον ενοχλεί η θάλασσα!